Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Δημοκρατία-Δικτατορία

Με αφορμή την επερχόμενη επέτειο του Πολυτεχνίου ασχοληθήκαμε με την Δημοκρατία και τη δικτατορία. Αρχικά, διαβάσαμε το παραμύθι "Η κυρα Δημοκρατία", το οποίο διαπραγματεύεται τη δημοκρατία και τη δικτατορία με ένα απλό και κατανοητό τρόπο για τα μικρά παιδιά.


Διαβάζοντας το παραμύθι υπήρχαν λέξεις άγνωστες για τα παιδιά τις οποίες εξηγούσα εκείνη την ώρα και με τη βοήθεια της εικόνας όπως :εξορία, τυρρανία κλπ.
 Αφού διαβάσαμε το παραμύθι , προσπαθήσαμε να περιγράψουμε λίγο τις εικόνες: πως ήταν η κυρά Δημοκρατία, πως ήταν ο κόσμος όταν ήταν αρχηγός αυτή και πως όταν ήταν η Ρία η Δικτατορία κλπ.
 Στη συνέχεια, φωτοτύπισα κάποιες από τις εικόνες του παραμυθιού και τις ταξινομήσαμε σε καλό και κακό , γράφοντας δίπλα και τη λέξη που συνδεόταν.







Ακόμη, ζητήθηκε από τα παιδιά να ζωγραφίσει ο καθένας όπως μπορούσε την δημοκρατία και τη δικτατορία, οι περισσότεροι επηρεασμένοι από το παραμύθι ζωγράφισαν 2 γυναίκες.








Την άλλη μέρα προσπαθώντας να συνδέσω το παραμύθι με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, εξήγησα στα παιδιά ότι η κυρά Δημοκρατία και η Ρία Δικτατορία συμβολίζουν 2 πολιτεύματα και ανέφερα το πολίτευμα που έχουμε τώρα και ότι παλιά η Ελλάδα είχε για αρχηγό της τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, που ήταν Δικτάτορας. Και σε εκείνο το σημείο περιέγραψα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου δείχνοντας πολλές εικόνες και ακούγοντας ηχητικά ντοκουμέντα.





Ακόμη, ακούσαμε τα συνθήματα που φώναζαν οι φοιτητές και τα τραγούδια που έβαζαν στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου. Η χειροτεχνία που κάναμε ήταν δύο περιστέρια άσπρα με τέμπερα και τις παλάμες μας, καθώς το περιστέρι συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία. Στη χειροτεχνία γράψαμε το σύνθημα που έλεγαν τότε οι φοιτητές.







Τέλος, μάθαμε το γράμμα Δ, δ που άρχιζε η Δημοκρατία και η δικτατορία.





Δυστυχώς, οι εκλογές των δασκάλων και ένα σεμινάριο που διοργάνωσε η συμβουλός μας, μας απομάκρυνε από τις αίθουσες 2  μέρες και δεν μπορέσαμε να επεκταθούμε περισσότερο. Του χρόνου πάλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου