Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

28η Οκτωβρίου 1940

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι η πρώτη εθνική γιορτή της σχολικής χρονιάς και κάθε χρόνο ξεκινάμε αφηγώντας τα γεγονότα με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με την ιστορία μας. Με αφορμή την επέτειο μπορείς να ασχοληθείς με πολλά θέματα όπως την ειρήνη και τον πόλεμο, την ελληνική σημαία, τον τρόπο και τις συνθήκες ζωής στην κατοχή. Εμείς αφού αφηγηθήκαμε τα γεγονότα, είπαμε να ασχοληθούμε περισσότερο με την ελληνική σημαία.
Το θέμα μας ξεκίνησε με μια απλή αφήγηση δική μου και με ένα περιορισμένο εποπτικό υλικό από τα γεγονότα.
Στη συνέχεια, επικεντρωθήκαμε στην ελληνική σημαία. Ποια είναι τα χρώματά της, το σχεδιό της, πόσες γραμμές έχει, πόσες μπλε και ποσες άσπρες. Αναρρωτηθήκαμε γιατί έχει αυτά τα χρώματα η σημαία μας και διαβάσαμε την ιστορία " Ασπρογάλανο πανί".
 Αφού μάθαμε από που πήρε τα χρώματά της η ελληνική σημαία, πόσες γραμμές έχει , αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε όπως μπορούμε και εμείς τη σημαία μας.



Επόμενη δραστηριότητα ήταν να πούμε ότι η σημαία μας παλιά δεν ήταν έτσι, ήταν ολογάλανη με ένα λευκό σταυρό. Αφού είδαμε εικόνες από την παλιά σημαία, τη χρωματίσαμε και γράψαμε το ηρωικό "ΟΧΙ".



Την επόμενη ημέρα διαβάσαμε το ποίημα "Άσπρο-γαλάζιο" και ζωγραφίσαμε ότι μας ερχόταν στο μυαλό.



Εννοείται ότι εμπλουτίσαμε και τη γωνιά της γραφής με λέξεις σχετικές με τα γεγονότα.




Ακόμη, βρήκα ένα καταπληκτικό βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά  το "Το έπος του '40" το οποίο διαβάσαμε για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα γεγονότα με πλούσιο εποπτικό υλικό. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παραμύθι και την εικονογράφηση του.


Μετά την ανάγνωση παραμυθιού, αποφασίσαμε να κάνουμε μια αφίσα για το έπος του '40. Χρωματίσαμε λοιπόν, στρατιώτες , γυναίκες της Πίνδου, και αφού έκοψα εγώ τις εικόνες , τις κολλήσαμε σε ένα χαρτόνι στο οποίο είχαμε ζωγραφίσει βουνά και χιόνια. Ολοκληρώσαμε την αφίσα γράφωντας "Το έπος του '40" και φυσικά το "ΟΧΙ".  Δυστυχώς ξέχασα να βγάλω φωτογραφία την αφίσα αλλά θα την βγάλω την Τρίτη και θα την προσθέσω..



Τέλος, φτιάξαμε μια σημαία κόβωντας άσπρες λουρίδες από χαρτί γλασέ και κολλώντας την σε μπλέ χαρτόνι. Τις σημαιούλες  τις φτιάξαμε με σκοπό να τις κρατάμε την Παρασκευή που θα κάναμε παρέλαση μετά τη γιορτή.



Να σημειώσω ότι παράλληλα με αυτές τις δραστηριότητες κάναμε πρόβες για τη γιορτούλα μας , τα ποιήματα που είχαν τα παιδιά και τα τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου