Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Παίζοντας.... με τα χρώματα!

Κάθε Σεπτέμβριο μαζί με την προσαρμογή και θέλοντας να μπούμε ομαλά στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου παίζουμε με τα χρώματα. Είναι αυτονόητο ότι τα περισσότερα νήπια ξέρουν να αναγνωρίζουν τα χρώματα, δεν ξέρουν όμως όλα τα παιδιά όλα  τα χρώματα και από που βγαίνουν αυτά. Έτσι κυρίως ασχολούμαστε με τις μίξεις χρωμάτων, κάτι που είναι πολύ διασκεδαστικό και συναρπαστικό για τα νήπια.
 Πάντα ξεκινάμε αναγνωρίζοντας κάποια χρώματα κυρίως τα βασικά και βάζουμε τα παιδιά να σκεφτούν πράγματα από το κάθε χρώμα. Αφού πούμε κάποιες ιδέες μπορούμε να χωριστούμε σε ομάδες π.χ. την κόκκινη, τη μπλε κτλ και να ψάξουμε σε περιοδικά αντικείμενα με το χρώμα της ομάδας μας , τα οποία θα τα κολλήσουμε στο χαρτί με το ανάλογο χρώμα.


Μια άλλη ιδέα , επειδή  πολλά παιδιά δεν ξέρουν να κόβουν με το ψαλίδι, είναι να βρει η κάθε ομάδα αντικείμενα από την τάξη που να έχουν αυτό το χρώμα. Να κάνουμε δηλαδή ομαδοποιήση.


Μπορούμε ακόμη να δώσουμε σε κάθε παιδί ένα διαφορετικό χρώμα σύρμα πίπας και θα πρέπει το κάθε παιδί να βρει από δεκάδες χρωματιστές χάντρες το ίδιο χρώμα με το σύρμα του και να τις περάσει. Αυτό είναι λεπτή κινητικότητα.


Μια άλλη ιδέα να προσεγγίσουμε τα χρώματα είναι το υπέροχο παραμύθι του Έλμερ , του χρωματιστού ελέφαντα που ξεχώρισε από τους άλλους ελέφαντες με τα πολλά χρώματα του. Με αυτό το παραμύθι περνάμε και μηνύματα για τη διαφορετικότητα.


Μια ιδιαίτερη προσέγγιση των χρωμάτων και διαφορετική είναι μέσα από πίνακες ζωγραφικής. Μπορεί να είναι από ένα ζωγράφο όπως του Βαν Γκογκ ή από διάφορους. Μπορόυμε να δείξουμε τους πίνακες στα παιδιά, να τους εξηγήσουμε, να δούμε ποιό χρώμα κυριαρχεί και γιατί  και να χρωματίσουμε ένα αντίγραφο του πίνακα με το χρώμα που ταιριάζει. Να μερικοί πίνακες του Βαν Γκογκ που θα κυριαρχούν κάποια χρώματα.

                     Το κίτρινο χρώμα

                   Το κόκκινο χρώμα

                 Το μπλε χρώμα

            Το πράσινο χρώμα

                     Το πορτοκαλί ή το καφέ χρώμα

Και αφού ασχοληθούμε με τα διάφορα χρώματα , πρέπει να μάθουμε και τις μίξεις. Ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να μάθουμε τις μίξεις των χρωμάτων είναι να τις κάνουμε με τέμπερα και με τα χέρια μας. Βάφουμε την παλάμη του ενός παιδιού ένα χρώμα και του άλλου ένα άλλο και ενώνουμε τις παλάμες μας και βγαίνει ένα τρίτο χρώμα (π.χ. μία παλάμη κίτρινη ενώνεται με μία παλάμη κόκκινη και γίνονται και οι δύο παλάμες πορτοκαλί).


Μπορεί επίσης να γίνει ανάμειξη των χρωμάτων μέσα σε πλαστικά μπουκάλια χωρίς να λερωθεί κανένας! Βάζουμε πρώτα το κίτρινο χρώμα, μετά το μπλε , κουνάμε το μπουκάλι και γίνεται πράσινο.


Μπορούμε να παίξουμε και να πειραματιστούμε με τα χρώματα , χρωματίζοντας ρύζι , ζυμαρικά αλλά και να κάνουμε και το πείραμα με το λουλούδι στο χρωματιστό νερό που αλλάζει χρώμα.




Και τέλος , έρχεται η ώρα της χειροτεχνίας. Η πιο συνήθης χειροτεχνία για τα χρώματα είναι το ουράνιο τόξο που μπορείς όμως να το φτιάξεις με διάφορα υλικά όπως ζυμαρικά, πλαστελίνη, χαρτάκια, κορδέλες , τέμπερες ακόμα και με φρούτα.










 Πηγή εικόνων: www.pinterest.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου